Tuesday, November 11, 2014

Timang Anak Pada Usia Muda

Assalamualaikum,


Sejujurnya, cemburu juga aku lihat rakan sebaya yang sudah pun menimang cahaya mata penyejuk hati. Semoga sentiasa bahagia kawan. Masaku kelak insyaAllah akan tiba.

Pernah suatu ketika dahulu, bukanlah lama sangat pun, dalam awal tahun 2014 ni juga. Aku bawa anak buahku, Umar yang masa tu berusia  1 tahun 4 bulan ke kampus aku sebab ada meeting Bakti Siswa (Baksis). Uminya pula ada urusan lain, jadi aku bawa dia sorang-sorang tanpa ada sesiapa orang dewasa yang guide masa tu. Haha. Terus rasa macam dah jadi mak mak.

Nak dijadikan cerita, masa dok tunggu train dari stesen Nilai ke Serdang tiba, adalah seorang pakcik ni tegur.

“Mana bapaknya?”
“Errr.. bapaknya kerja.”
“Tulah, muda sangat kahwin. Patut umur 28 ke, sesuailah kahwin masa tu. Ni, muda-muda lagi dah kena bawak anak ke hulu ke hilir.”

Aku cuma senyum.

Apa makna senyumnya aku?

Pertama;
Sebab pakcik tu ingat aku dah kahwin.

Kedua;
Pakcik tu tau aku muda lagi. (Ingatkan nampak matured sangat dah aku ni dengan jerawat merata-rata ni. Ahaks)

Ketiga;
Rasa macam mau cepat-cepat kahwin. (Awaaaa… bawak rombongan datang rumah saya pleaseeee! Eh. )


Tapi pakcik, ada anak diusia mudalah best pakcik! Boleh main-main dengan anak. Boleh cium cium anak sendiri. Ini tidak, asyik dok cium anak orang ja. (Terasa). Juga, sikap bertanggungjawab dalam diri akan lebih mendalam bila sudah ada anak ni.

Bagi yang berpendapat nak kahwin lambat-lambat sebab nak enjoy enjoy dulu masa muda, nasihat aku, ala… dah kahwin kan boleh enjoy enjoy dengan suami pulak. Ekekeke.  Nanti bila umur 28 nanti, mungkin sudah ada anak tiga ke kan. Bukan baru mau kawin. Aiyaa.Jadi, jum ler kita kawin! Awaaaaa…

No comments:

Lagi Dari Yuu